Mustafa Çakır: Gıdada zam depremi hala var
Keşan Sebze Bakkal ve Manavlar Odası Başkan Vekili Mustafa Çakır, deprem felaketi yaşayan Türkiye’de, tüketici ve esnafın birde pahalılıkla boğuştuğunu bildirdi.
Firmalar zamlara devam ettiğini ifade eden Çakır, “Gıdada zam depremi hala var. Fiyatlar aralıksız artıyor. Pazarda da durum iç acıcı değil. Bugün kuru soğan 18 TL ‘den satılıyorsa gerisini düşünün. Deprem fiyatının etkisiyle psikolojik çöküntü yaşayan tüketici ekonomik krizle uğraşıyor, esnafta bundan etkileniyor. Ekonomide sarsıntı devam ediyor. Yaralarımızı nasıl saracağız. Zam yapan büyük firmalar, tüketici ve esnafı yine karşı karşıya getirdi. Buradan zam geçişi yapan büyük firmalara sesleniyoruz daha duyarlı olun” dedi.
ŞİMDİ BİRLİKTE OLMA ZAMANI
Mustafa Çakır, açıklamasına şöyle devam etti: “Ahmet Mete Işıkara, deprem dedemiz çok doğru söylemiş, ‘Deprem zelzelesi, ekonomik zelzeleyi de getirir’ diyordu. Esnaflarımız ülke ekonomisinin bel kemiğidir. İstikrarlı bir şekilde, hala içinde bulunduğumuz salgını ve yaşadığımız bu yüzyılın büyük depreminin vermiş olduğu etkilere rağmen her türlü ekonomik şartlarda hem kendini hem ülkesini ayakta tutmak için var gücünle mücadele ediyor. Pandeminin vermiş olduğu hasardan dolayı, enflasyon artınca esnafın elini kolunu bağlamıştı. Kazancı düşen esnafımız vergi SGK borçlarını ödeyemedi, diğer giderlerini karşılaşamadı. Kira, elektrik vb. mağduriyet yaşadı, bazı esnaflarımıza haciz işlemleri geldi. Mart ayı deyince aklımıza vergi ayı geliyor. Vergilerini ve giderlerini ödeyecek olan esnafımız bir çıkış yolu arıyor. Birkaç banka birçok şart ile esnafa kredi verse de diğer bankalar kredi vermiyor. Esnafların kırmızı çizgileri kaldırılmalı, uygun kredi desteği sağlamalıdır. Esnaf enkaz altında bırakılmamalıdır. Rüzgarın nereden eseceğini tahmin edersin ama esnafın durumumun bugün ne olacağını tahmin edemezsin. Biz ülke olarak çok güçlü bir ülkeyiz. Bizler tek yürek, tek bilek olduğumuzda yaşadığımız bu yüzyılın afetlerinden olan depremin vermiş olduğu yaralarının sayılacağına ve ekonomimizin daha iyi olacağına yürekten inanıyoruz. Şimdi birlikte olma zamanı”
BİRAZ YÜZLERİMİZ GÜLDÜ
Her sene giderek derinleşen ekonomik sıkıntıların, vatandaşın ve esnafın belini bükerken, esnafın umudunun bayramlar olduğunu dile getiren Çakır, “Ama sıkıntıları bu bayramda da yaşadık. Bayram alışverişleri için, pazarda ve çarşıda yoğun kalabalık olsa da, bu yoğun kalabalık kuru kalabalığın ötesine geçemiyordu. Her sene kutlanan bayramlar bir önceki seneyi aratıyor. İkramlık çikolata, kuruyemiş ve şekerleme fiyatlarının yüksek oluşu, talebi azalttı. Büyük marketler küçük esnafa iş bırakmadılar. Küçük esnaf her sene olduğu gibi bu bayramda da umduğunu bulamadı. Beklediği işi yakalayamadı. Birde bazı fırınların ekmek çıkarması, diğerlerin ilk günü çıkarmaması, bazı esnaflarımızı ve halkımızı mağdur etti. Bu belirsizliği bir daha yaşamayalım. Esnafımızın yüzünü güldüren maaşların erken verilişi, vatandaşlarımızı esnaflarımızdan belli temel gıda maddeleri alışverişine yöneltti. Biraz yüzlerimiz güldü. Şükrediyoruz. Bayram tatilinin kısa oluşu, şehrimize ve denizlerdeki esnaflarımıza misafirlerimiz gelemedi. Bu durum tüm esnaflarımızı etkiledi. Şehrimizde hareketlilik, belediyemizin hazırladığı programlarda daha canlandı. 23 Nisan etkinlikleri ve Keşan 1. Ulusal Çocuk Halk Dansları Festivali’nin düzenlenmesi, yapıldığı alanda esnafımızın yüzünü güldürdü. Yoğun kalabalık taşıma sektörüne canlılık getirdi. Halkımızın ve esnafımızın böyle etkinliklere ihtiyacı olduğu bir kez daha anlaşıldı. Başta belediyemiz olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyoruz. Şu anda Türkiye’de seçim rüzgarı esiyor ama, esnaf önce tezgahına, sonra sandığa gider. Tüm halkımıza teşekkür ediyoruz. Bu bayramı beraber yaşadık. Çocuklarımız iş yerlerimizi ziyaret ederek, hayallerindeki bayramları yaşamaya çalıştılar. Bizler yine halkımızla beraber yine eski bayramları yaşadık. Eski geleneklerimizi yaşadık. Bayram bir ömür gibi kısa, geldi geçti bizlerden” diye konuştu. (ÜNSAL YÜCEL)