KE-HAYKO Başkanı Sevinç Cebeci: Acı çeken hiçbir canlıya karşı duyarsız olamayız
Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (KE-HAYKO) Başkanı Sevinç Cebeci, son dönemde araç çarpması sonucu yaralanan ve tedaviye alınan köpek sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek, klinik ücretlerini karşılamak amacıyla derneğe yardım beklediklerini söyledi.
Derneğe sürekli aynı kişilerin destek verdiğini ifade eden Cebeci, “Damlaya damlaya göl olur. Herkesten ufakta olsa yardım bekliyoruz. Bizim devletin verdiği bir IBAN numaramız var. Ayrıca hayvanseverler hayvanlarımızın tedavi olduğu kliniklere giderek hem onları görebilir hem de maddi anlamda yardımcı olabilirler. Hiç olmazsa çorbada bir tuzu olur. Özellikle Ramazan Bayramı sürecinde kazalarda yaralanan köpek sayısı arttı. İnsanlar bir an önce tatil için gitmek istedikleri yerlere ulaşmaya çalışıyorlar. Maalesef bu süreçte otobanlardan bir yığın yaralı köpek topladık. Ayrıca şehir içinde de maalesef hızlı giden sürücüler sokak köpeklerine çarpabiliyor. Biz kasislerin daha fazla yapılmasından yanayız. Biz sürücülerin bu konuda daha dikkatli olmalarını ve şehir içinde düşük hızda seyretmelerini istiyoruz. Hız ve dikkatsizlik maalesef böyle kazalara sebep oluyor. Bu yazın daha da artacaktır. Malum yazın Keşan daha da kalabalık oluyor. Sahiller aynı şekilde kalabalıklaşıyor. Kışın ayrı, yazın ayrı bir dert. Maalesef kazaya uğrayanlar da ya yaşlı ya da 4-5 aylık köpekler. Kendilerini koruyamıyorlar” dedi.
BİR CANA GEÇİCİ YUVA OLMAK NE KADAR ZOR OLABİLİR?
Sevinç Cebeci, bazı çevre köy ve beldelerden Keşan’a çok sayıda köpek bırakıldığını da dile getirerek, “Keşan Belediyesi kısırlaştırmada gerçekten bir numara. Bu nedenle de çevre köy ve beldelerden Keşan’a getirilip bırakılan köpek sayısı fazla. Bunların bazılarının tespiti yapılıyor. Ama yük sadece Keşan’a binmemeli. İpsala ve Enez belediyeleriyle protokol imzalandı. Beyendik ve Yenimuhacir belediyeleri de getiriyor. Anlaşması olmayan köy ve beldelerde gelip belediyeyle bu konuda anlaşma yapabilir. Edirne valiliği’nden ricamız köy muhtarlarını bu konuda bilinçlendirsinler. Çünkü köy muhtarları nerede ne kadar köpek olduğunu bilir. Acı çeken hiçbir canlıya karşı duyarsız olamayız. Burada herkese görev düşüyor. Sadece derneğe ya da belediyeye değil. Bir cana geçici yuva olmak ne kadar zor olabilir?” diye konuştu. (ÜNSAL YÜCEL)