14 Mayıs Çiftçiler Günü nedeniyle, dün Alparslan Türkeş Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na Keşan Ziraat Odası Başkanlığı tarafından çelenk sunuldu.
Saat 12.00’de başlayan törene, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen ve çiftçiler katıldı. Program, anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle sürdü.
BU İŞ İÇİN YÜREĞİMİZİ ORTAYA KOYARAK ÜRETİM YAPIYORUZ
Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, yaptığı konuşmada, 14 Mayıs 1946 tarihinde, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu kurulduğundan, bu federasyona üye olan ülkelerin, 14 Mayıs gününü Dünya Çiftçiler Günü olarak kutladığını belirterek, “Türkiye de bu federasyona üye olduğundan, ülkemizde de; 14 Mayıs, Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl ülkemizde 14 Mayısta Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması nedeniyle, Odamız Dünya Çiftçiler Günü Kutlamalarını 15 Mayıs tarihine ertelemek durumunda kalmıştır. Bu açıklamayı yaptıktan sonra; Bu Yılda, Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlamaktan mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Çünkü çiftçilik mesleğini ve çiftçileri çok önemsiyorum. Ve diğer insanlarında, bizim önemimizin farkında olmasını diliyorum. Tarımın emek ve yürek işi olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Emek vererek, bu iş için yüreğimizi ortaya koyarak üretim yapıyoruz. Büyük Emek vererek, Sevgiyle Üretim yapan tüm YÜREKLİ çiftçilerimizi her şeye rağmen üretmekten vazgeçmedikleri için çok saygıdeğer buluyorum. Ülkemizde tarımla uğraşmanın ve çiftçi olmanın kolay olmadığının, çözülmesi gereken sorunlarımızın olduğunun elbette farkındayız” dedi.
TARIM SEVDALISI, TOPRAK AŞIĞI OLARAK, ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALIYIZ
Çiftçinin kıymetinin bilinmesinin gerektiğini ifade eden Şen, “Çiftçilerimizin, emeği çok, gece gündüz demeden, yorulmadan yılmadan çalışıyor ve üretiyor. Çiftçiye verilen destek arttırılmalı. Aksi takdirde sadece parası olan çiftçiler ekim yapabilecek. Parası olmayan çiftçi ekim yapamayacaktır. Ekim yapılamazsa sonraki yıl gıdaya erişim güçleşecektir. Bu nedenle acil önlemler alınması gerekmektedir. Tarımda planlama yapılmalıdır. Planlama yapılırsa Tarıma bütçe ayrılır, çiftçiye de katkı sağlanır. Bunun için olanakları seferber etmek gerekiyor. Üretici para kazanırsa tarımsal üretim sürer. Herkes bir önceki yıl para eden ürünü ekmekten vazgeçmeli. Belli bir program dahilinde üretim yapmalıdır. Tarımın, tüm dünyada hem insan yaşamı için, hem de ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Yaşamın sürdürülebilmesi için, gıdaya erişim şarttır. Gidaya erişebilmek yaşamımızı sürdürebilmek için, Çiftçilerimizin, Tarım sevdalısı, toprak aşığı olarak, üretimde sürdürülebilir olmalıyız” diye konuştu.
VERİMLİ TOPRAKLARIN BETONLAŞMASINA İZİN VERMEYELİM
Hasan Şen, dört mevsim, yedi iklimin yaşandığı cennet ülkemizde tarımın, ekonomik ve sosyal gelişmede çok önemli olduğunu ifade ederek, “Her bölgesinde ayrı bir potansiyel olan ülkemizin cennet köşelerinden birinde yaşıyoruz. Kıymetini bilelim. Tarım alanlarını başka amaçla kullanmaktan vazgeçelim. Türkiye’nin en verimli topraklarının yanlış ve düzensiz imar yüzünden betonlaşmasına izin vermeyelim. Verimli Trakya’mızın tarım alanlarının da amaç dışı kullanılmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Çiftçilerimizin tarlasını satmasını önleyerek, üretimde kalmasını sağlamalıyız. Kullanılmayan tarım alanları değerlendirmeli, verimliliği arttırılmalıdır. Yeni tarım teknolojileri ve tarım bilişimiyle ilgili mühendislerimiz, çalışanlarımız ve üreticilerimize katkı sağlanmalıdır. Çiftçilerimiz teknoloji kullanımıyla birlikte, ilaç ve gübreyi değişken oranlı olarak uygulayarak ve girdi maliyetleri önemli miktarda düşürebilirler. Teknoloji ve bilişimle, planlı ve kontrollü üretimin sağlanması, üretilen ürünlerin kalitesinin arttırılması, üreticinin gelirinin yükseltilmesi mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.
TARIMDA İNSAN GÜCÜNÜN KULLANIMI ÇOK AZALDI
Hasan Şen, oda olarak yenilikleri takip edeceklerini kaydederek, “Tarımda insan gücünün kullanımı çok azaldı. Azalmak zorunda kaldı. Ne yazık ki, ülkemizde çiftçilik yapanların yaş ortalaması son yıllarda 55-58 yaş bandında bulunuyor. Gittikçe çiftçilik yapan çiftçilerimizin yaş ortalaması yükseliyor. Çiftçiliğin sürdürülebilirliğini ve devamlılığını sağlamak ve üretimi arttırmak için, ülkemizde tarımı gençlerimiz için cazip hale getirmeliyiz. Sözlerime son verirken ülkemizde tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı bölgede yaşanan deprem felaketi nedeniyle derin üzüntü duyduğumuzu belirtmek isterim. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve üreticilerimize Allahtan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı ve yaralananlara şifalar diliyoruz. Gıda ve ürün arzının kesintiye uğramaması için bölge genelindeki tüm üreticilerimizin üretime devam etmesinin çok kıymetli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini belirtmek isterim. Üreticilerimizin ve tarım paydaşlarımızın 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günümüzü kutlarken; veriminiz zirvede, ürününüz güvende, işleriniz kolay olsun diyor ve törenimize iştirakleriniz için, teşekkür ediyorum” dedi. (ÜNSAL YÜCEL)