Türkiye Tarım Danışmanları Derneği (TAR-DER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, yaptığı açıklamada, yaz sezonuna girilmesiyle özellikle yol kenarlarında kuruyan otlar ve ormanlar için yangın riskinin arttığını bildirdi.
Yaz mevsiminin ilk ayının ortalarında olduğumuzu ifade eden Açar, “Havaların ısınması ile birlikte mevsim yağışlarının da azalması bir anlamda yangın felaketini de beraberinde getirmektedir. Bilerek veya bilmeyerek dikkatsizlik neticesinde çıkan veya çıkarılan yangınlar, tam anlamı ile felaketlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Oluşan yangınlar öncelikle toprakların yanması neticesinde topraklarda çoraklaşma başlangıcının başlıca nedenlerinden biri olduğu araştırma ve bilimsel sonuçlar ortaya koymaktadır. Yangının çıktığı veya çıkarıldığı noktalardan ilk etapta gerekli kontroller yapılamaması durumunda da tam anlamı ile bir felaket oluştuğu yakın tarihi itibari ile hafızalarda tazeliğini korumaktadır. Hububat alanları ile birlikte yanan ormanlar, beraberinde bir felaketi getirmektedir” dedi.
ANIZ YAKMAK, EKOSİSTEME ZARAR VERİYOR
Lütfü Açar, anız yangınlarına da değinerek, “Genel anlamı ile hububat üretim alanlarında biçerdöverlerin hasat üretimine girmeye başladığı yıllar itibari ile anız alanlarının yakılma alışkanlığının oluştuğu görülmektedir. Geçen süreç içerisinde yapılan bu işlemin nasıl olumsuz sonuçlar yarattığı görülmüştür. Nedir bu olumsuzluklar sorulduğunda şunları söyleyebiliriz. Anız alanlarının yakılması ile öncelikle tarımsal ekosistem ve doğal ekosistemin tahrip edilmesine sebebiyet verildiği görülmüştür. Özellikle topraktaki karbon ve azot dengesi yok olmasına neden olunduğu tespit edilmiştir. Beraberinde Organik madde miktarı azalmasına ve Mikrobiyolojik aktivite gerilemesine sebebiyet verildiği tespit edilmiştir. Yangınlar esnasında pek çok Omurgasızlar yok olduğu anlaşılmıştır. Bütün bu nedenlerin sonunda ise çoraklaşmaların başlıca nedenleri oluştuğu görülmüştür. Bütün bu olumsuzluklar tarım alanlarında olur iken orman alanlarında da bu ve buna benzer olumsuzluklara şahit olunmaktadır” diye konuştu.
CEZALAR CAYDIRICI OLMALI
Devletin bilerek yakılan anızlarla ilgili yasal düzenlemeler yaptığını dile getiren Açar, “Yaşanan mal ve can kayıpları ile birlikte doğal dengenin bu şekilde tahrip olmasına sebebiyetleri kontrol etmek amacı ile devlet cezai yasal düzenlemeler yapmıştır. Yetersizliklerin görülmesi ile yeni yasal düzenlemeler de yapmaktadır. Yetinilmemektedir. İlgili kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte ilgili sivil oluşumlar ile de çeşitli etkinlikler ile konun önemini ortaya koyma gayretlerinin olduğu da görülmektedir. Burada cezai caydırıcılık tedbirleri önemli olmak ile birlikte toplum bilincinin oluşturulması konuya çok daha katkı vereceği anlayışının oluşması, oluşturulması da önemli olacaktır. Bu itibarladır ki hasadın başladığı bu günlerde kesinlikle anızlar yakılmamalıdır. Ormanlarda yangınların oluşamaması konusunda alınan tedbirlere uyulmalıdır. Bu vesile ile de hasat döneminin başladığı bu günlerde hayırlı bir hasat döneminin olması temennimizdir” ifadelerini kullandı. (ÜNSAL YÜCEL)