Keşan’da, Kemal Değirmendereli’ye ait Değirmendereli Çiftliği’nde lavanta hasadı, dün yapıldı.
Kemal Değirmendereli, 6 yıl önce lavanta ektiğini belirterek, “Süreç içerisinde 2, 3. yıldan itibaren dönüm başına 3 ila 5 litre yağ almaya başladık. Bu sene 6. yılımız. Bugün hasat yapıyoruz. Tahmin ediyorum dönüm başına 6-7 litre yağ alabileceğiz. Bizim bahçemizdeki bir demo niteliğinde bir bahçeydi. Örnek bir bahçeydi. Süreç içerisinde hem biz lavanta çiftçiliğinin sorunlarını, önünün açılması için neler yapılması gerektiğini bu süreç içerisinde öğrendik. Epey hemşehrimizde bu süre içerisinde bize bu konuyu sorar oldu. Keşan bölgemizin civarında 250-300 dönüme ulaştık. Kavak Köyü’nde de bir 250-300 dönüm oldu. Trakya iklimi lavanta çiftçiliğine uygun. Trakya’da da 5 bin dönüme gittiği bilgisini alıyorum. Lavanta, Trakya coğrafyası için önümüzdeki yıllarda alternatif bir bitki olma özelliğini gün ve gün arttırıyor. Çok değişik kaynaklardan da lavantanın faydalarını görüyoruz” dedi.
Dünyada uçucu yağ kategorisinde 1. sırada tüketilen yağın portakal çiçeği yağı olduğunu ifade eden Değirmendereli, “Portakal çiçeği yağı bütün esansların, bütün kokuların temelini oluşturan bir yağ. Ondan sonra tüketimi en fazla artan yağ, lavanta yağı. Kozmetikte, sağlıkta, temizlikte hayatın her alanında kullanım imkanı var. Lavantanın yağı çıkarıldıktan sonra kalan parçaların değerlendirilmesi için de bir çalışmaya başlıyoruz. Dolayısıyla hem bölge coğrafyamıza uygun, hem ekonomisi yüksek, hem de bir kez ekildiğinde 15-20 yıl giden bir bitki. Alternatif bir bitki. İleriki günlerde imkanım olduğunda bunu yüzlerce dekara çıkarmayı arzu ediyorum” diye konuştu.
Tarlada daha sonra hasat gerçekleştirildi. (ÜNSAL YÜCEL)