Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Saros Körfezi’nde sadece Sazlıdere köyünün sahil bölümünün imara açıldığını belirterek, “Saros Körfezi’nde imarı olmayan birçok yer peyderpey imara açılacaktır” dedi.
Edirne İl Genel Meclisi’nin Ekim ayında düzenlenen beşinci toplantısında, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun Sazlıdere sahil kesimi 2’nci etap konut bölgesi imar planı hakkındaki raporu görüşülerek oy birliğiyle kabul edilmişti.
Komisyon Başkan Yardımcısı Sezgin Gündoğdu tarafından sunulan raporda, Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyü sahil kesimi 2’nci etap konut bölgesinde ait 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının uygunluğuna komisyonun karar verdiğini açıklamıştı. Gündoğdu’nun konuşmasının ardından Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, imar planlarını meclisin onayına sunarken; meclis üyeleri oy birliğiyle imar planlarını kabul etmişti. Geçmiş, imar planlarının kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, Sazlıdere köyünün sahildeki kalan kısımlarının imar planına açıldığını ve imarlı alanların oluştuğunu söylemişti.
YAPILAN İŞLEM MEVCUT PLANLARIN GÜNCELLENMESİ
Konunun birçok gazete ve internet haber sitesinde yer almasının ardından Edirne İl Özel İdaresi, konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, kamuoyunda Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin imara açıldığına dair yanlış bir algı oluştuğu belirtilerek, “Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde imar planı yapma ve yaptırma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olup idaremiz tarafından bu alan dışında yer alan ve mülga Çamlıca Belediyesi tarafından yapılan imar planlarının güncelleme çalışmaları tamamlanmış olup, planda herhangi yeni bir alan imara açılmamış ve mülga Çamlıca Belediyesi imar planı sınırları korunmuştur. Yapılan işlem mevcut planların güncellenmesinden ibarettir” ifadelerine yer verildi.
RUHSATSIZ YAPILAŞMAYA MAHAL VERİLMEYECEK
Açıklamada, söz konusu plan, plan hükümleri ve plan açıklama raporunun, Edirne İl Özel İdaresi’ne ait internet sitesi ve idare panosu ile Sazlıdere köyü muhtarlığı panosunda askıda olduğu belirtilerek, “Saros Körfezi Sazlıdere – Gökçetepe sahil kesiminde bahsedildiği gibi imara açılan yeni bir alan bulunmamaktadır. Bölge ile alakalı master plan çalışmaları başlamış olup, ilimizin en değerli bölgelerinden olan Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde ruhsatsız yapılaşmaya mahal verilmeyeceği ve alanın korunması amacıyla gerekli tüm idari yaptırım kararlarının uygulanacağı (idari para cezası, yıkım) hususu kamuoyuna saygı ile duyurulur” sözlerine yer verildi.
SAZLIDERE İMARA AÇILDI, DİĞER YERLER PEYDERPEY AÇILACAK
İl Özel İdaresi’nden yapılan açıklamanın ardından Geçmiş, bugün konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Geçmiş, Sazlıdere köyünün sahil kesimindeki turizm alanlarının imar planlarının yapıldığını belirterek, “2006 yılından beri Saros Körfezi’nin imar planları yapılamıyor ve birçok kaçak yapıya maruz kalıyoruz. Çünkü imar planlarımız yok, çok fazla kaçak var. Vatandaşlara, ‘Yapmayın’ dememize rağmen birçok kaçak yapı oluşması başladı. Dönemin valisi döneminde Bakanlıktan İl Özel İdaresi’ne plan yapma yetkisi aldık. Sadece Sazlıdere köyümüzün turizm alanının bulunduğu kesim imara açıldı. İmar planları yapıldı ama daha kesinleşmedi. 1 aylık askı süresi var ve yakın zamanda o dolacak. Sonra Bakanlığa gidecek. Bakanlık onay verdikten ve 18 uygulaması yapıldıktan sonra planlı ve plansız alanlarda kalan evlerimiz var. Bunlar daha sonraki süreç içerisinde tespit edilecek ve orada imarlı bir alanla herkes İl Özel İdaresi’ne müracaat edecek. Orada imarını, yapı kullanımını alarak inşaatlarını yapabilecek konuma düşecekler. Ama yalnızca Sazlıdere’de yapılacak. Meclis Başkanı olarak benim açıklamamdan sonra tüm Saros’un imara açıldığı ve imar planlarının yapıldığı algısı yaratılmıştı. Onun için İl Özel İdaresi’nde büyük bir yoğunluk ve talep oluşmuştur. Genel Sekreterimiz de bu açıklamayı yapmak zorunda kalmıştır. Saros bölgesinde şu anda İl Genel Meclisi’nde imar planlarını onayladığımız ve imara açılan tek alan vardır. Sazlıdere turizm gelişim alanındaki sahilin belli bir kısmını imara açtık. İmar planlarını İl Genel Meclisi’nde onayladık. Bundan sonra Göktepe ile ilgili Bakanlıktaki çalışmalar devam ediyor. Henüz gelmedi. Bunlar zaman alacaktır. Bunlar geldikten sonra İl Genel Meclisi, Gökçetepe’nin imar planlarını yapacak. Daha sonra Bakanlıktaki çalışmalar bittikten sonra Sultaniçe, Gülçavuş ve Yayla’nın belirli bir kısmı gelerek, Saros Körfezi’nde imarı olmayan birçok yer peyderpey İl Özel İdaresi’ne gelerek, İl Genel Meclisi’nde imar planları yapılarak imara açılacaktır. Ama şu an açılan sadece Sazlıdere köyümüzün turizm alanları vardır. Onun dışında hiçbir yer açılmadı” dedi. (HABER MERKEZİ)